Skjeggkre: En ny skadedyrutfordring i Norge

Skjeggkre


Skjeggkre (Ctenolepisma longicaudatum) har nylig etablert seg i Norge, med en markert økning i bekjempelser. Disse insektene finnes oftest i nyere bygninger. De ligner sølvkre, men er større, mer hårete og har lengre haletråder. Selv om skjeggkre kan være sjenerende, forårsaker de liten skade i boliger. Bekjempelse kan gjøres med forgiftet åte.


Innhold på denne siden:

  1. Hvordan ser skjeggkre ut?
  2. Livssyklus, habitat og atferd
  3. Skade
  4. Hvordan løse skjeggkreproblemer?
  5. Bekjempelse av skjeggkre
  6. Andre arter
  7. Video av skjeggkre

Hvordan ser skjeggkre ut

Skjeggkre er vingeløse insekter med en skjellkledd, mørkegrå og litt spraglete farge. De er mindre sølvglinsende enn sølvkre. Kroppslengden uten antenner og haletråder er maksimalt 18 mm, men voksne er vanligvis 10-14 mm lange. Kroppsformen ligner sølvkreets, med tre lange haletråder i enden av kroppen. Nymfer er 2 mm ved klekking og gjennomgår 14 utviklingsstadier før de blir voksne.


Livssyklus, habitat og atferd

I Norge lever skjeggkre kun innendørs og kan påtreffes hele året. De er funnet over hele landet, spesielt i moderne leiligheter. Skjeggkre er altetende og kan overleve på små mengder matrester, papir og tapet. Utviklingstiden fra nymfe til voksen varierer fra 18 måneder til 3 år, avhengig av temperaturen. Voksne individer legger rundt 50 egg per år. Skjeggkre er nattaktive og trives best ved høy fuktighet, men klarer seg også i tørrere miljøer.

Skade

Under normale forhold forårsaker skjeggkre minimal skade. De anses som skadedyr fordi de kan oppleves som sjenerende. Museumsgjenstander, frimerkesamlinger, klær laget av naturlige materialer og gamle bøker kan skades dersom skjeggkre får utvikle seg fritt. Museer, historiske samlinger og biblioteker bør være spesielt oppmerksomme.

Det finnes mye informasjon om at skjeggkre spiser papir, men dette vil skjeggkre kun livnære seg på i nødstilfeller. Skjeggkre krever variert og næringsrik kost for å kunne gjennomføre en normal livssyklus med reproduserende egenskaper.


Hvordan løse skjeggkreproblemer?

Forebygging: Skjeggkre transporteres inn i bygninger via gjenstander. Forebygging krever konstant årvåkenhet og inspeksjon av objekter som tas inn i bygninger. Sentrale aktører innen varehandel bør gjennomføre regelmessige inspeksjoner og bekjemping med forgiftet åte.

Deteksjon: Mistanke om skjeggkre må bekreftes med artsbestemmelse. Limfeller kan brukes til å fange individer for identifisering. En byggomfattende tilnærming med deteksjonsfeller er anbefalt i større bygninger.

Begrens Bevegelsesfrihet: Fuging og tetting av sprekker, rør- og kabelgjennomføringer samt finmasket netting på luftekanaler kan redusere skjeggkreets spredningsmuligheter.

Bekjempelse av skjeggkre

Integrert Skadedyrkontroll (IPM): Bekjempelse bør følge IPM-prinsipper, der flere metoder kombineres. Hovedmetoden er forgiftet åte, supplert med limfeller, temperatur- og miljøendringer.

Forgiftet Åte: Flere åteprodukter er effektive mot skjeggkre. Åte bør plasseres som små dråper langs vegger og skjulesteder. Riktig middel og plassering er viktig for suksess.

Renhold og miljøendringer: Gode renholdsrutiner reduserer tilgang på mat og bedrer effekten av åte. Tørrmopping og støvsuging anbefales for å begrense fuktighet og fjerne matrester.

Limfeller: Brukes for overvåking og kartlegging, men gir begrenset effekt for bekjempelse alene.

Sprøytemidler: Skal vurderes strengt og unngås i miljøer med høy eksponeringsfare. Er ikke et godt alternativ for bekjempelse.

Varme- og Kuldebehandling: Skjeggkre dør raskt ved temperaturer over 45 °C eller under -10 °C i 24 timer. Lokalbehandling med varmluft er mest relevant og kostnadseffektivt.


Andre arter

I tillegg til skjeggkre finnes sølvkre i Norge, samt perlekre (Ctenolepisma calva) og stripekre (Ctenolepisma lineata). Disse artene behandles på samme måte som skjeggkre.


Video av skjeggkre

Bli kvitt skjeggkre
Slik ser skjeggkre ut

Trenger du hjelp med å bli kvitt skjeggkre?

Skjeggkre (Ctenolepisma longicaudatum) har blitt en ny utfordring i norske boliger, spesielt i nyere bygninger. Selv om de ikke forårsaker stor materiell skade, oppleves de ofte som sjenerende. Effektiv bekjempelse krever en integrert tilnærming med bruk av forgiftet åte, gode renholdsrutiner, og fysisk begrensning av deres bevegelsesfrihet.

Tidlig deteksjon og en helhetlig strategi er avgjørende for å holde bestanden under kontroll. For profesjonell hjelp og miljøvennlige løsninger, kontakt Skadedyrkontroll 1 AS – din ekspert på skadedyrbekjempelse. Vi står klare til å hjelpe deg med å løse skjeggkreproblemet effektivt og bærekraftig.